Van toxisch naar bloeiend: Amrita's wending naar een gezonde werkomgeving

18 maart 2024
Amrita

Jarenlang zat Amrita gevangen in een toxische werksituatie, tot ze de sprong waagde naar Yource. In deze openhartige spotlight deelt de stralende Projecttrainer hoe dit bedrijf haar een gezonde werkplek bood waar ze kon opbloeien. Van het warme sollicitatieproces tot de dagelijkse waardering voor medewerkers - Amrita vond bij Yource een omgeving die haar passie voor training en ontwikkeling liet floreren, en haar privéleven in balans bracht dankzij de positieve bedrijfscultuur.

Interviewer: Kan je jezelf voorstellen - wie ben je en wat is je functie bij Yource?

Amrita: Ehm ik heet Amrita, ik ben 25 jaar oud. Sinds januari 2024 ben ik Projecttrainer geworden. Daarvoor was ik van september tot en met januari gewoon CXO. Nu ben ik nog steeds CXO, maar ook Projecttrainer.  

Interviewer: Alright, en kun je vertellen wat een Projecttrainer doet? Hoe ziet je dag-tot-dag werk eruit?

Amrita: Ja, een Projecttrainer, je voornaamste taak is dat je nieuwe instroom gaat trainen qua het project. Dus alle productkennis ga je overhandigen. In één week moet je nieuwe kandidaten klaarstomen zodat ze in de lijn kunnen gaan werken. Dat is mijn eerste taak als Projecttrainer. 

Maar daarnaast doe ik ook “vraagbakken”. Vanwege mijn scherpe kennis over Youfone mag ik de vraagbak behandelen. Vraagbakken is dat je een soort hulplijn bent wanneer members in de lijn vastlopen en vragen hebben. Ik ben dan de persoon die ze aantikken om te vragen "hoe doe je dit?"

Naast Projecttrainer en Vraagbak doe ik ook andere trainingen en on-the-job coachingen als dat nodig is.

Interviewer: En hoe benaderen de CXO's jou als Vraagbak? Bellen ze je lijn of hoe gaat dat?

Amrita: Eigenlijk was de bedoeling dat we Nederlandse Vraagbakken hadden waar we naar konden bellen via een Teams link. Maar de reden dat we nu Surinaamse Vraagbakken hebben is zodat het meer fysiek is. Mensen pakken informatie soms beter op als je het ze kunt aanwijzen in plaats van via de computer informeren.

De bedoeling is dus dat ik rondloop op de vloer en dat mensen hun vinger opsteken als ze hulp nodig hebben. We hebben ook een SU-Vraagbak-link maar die wordt alleen in uitzonderlijke gevallen gebruikt; als ik bijvoorbeeld een dagje niet kan rondlopen. Maar normaal is de bedoeling dat ik fysiek rondloop.

Interviewer: Zijn er specifieke dagen waarop je de Vraagbak bent of wordt dat gecombineerd met je CXO werk?

Amrita: Nee, ik heb elke dag een variërend rooster. Ik ben niet alleen de Vraagbak. Miguel en ik zijn de twee officiële Surinaamse Vraagbakken op ons project. Maar als wij er niet zijn, kan een andere CXO ook worden aangewezen als Vraagbak, die dag. 

Miguel en ik worden elke week ingedeeld. Bijvoorbeeld, deze week ben ik maandag, dinsdag en vrijdag de Vraagbak. Dan is Miguel woensdag en donderdag de Vraagbak. Dus als hij dan de Vraagbak is, ben ik gewoon in de lijn als CXO. Zelfde principe, omgekeerd. Ik heb echt elke dag een ander rooster - soms bellen, soms mailen, soms vraagbakken, soms trainen.

Interviewer: En jij bent voorlopig de enige Trainer op het project?

Amrita: Yes.

Interviewer: Tof, heel inspirerend trouwens. Wat heeft je gemotiveerd om in dienst te treden bij Yource?

Amrita: Nou, mijn verhaal vind ik altijd speciaal om te vertellen. De reden is dat ik voorheen ergens anders werkte waar ik veel had bereikt, maar uiteindelijk zijn dingen niet naar mijn zin gegaan. Dus ondanks dat ik daar wilde blijven, heb ik besloten om te vertrekken. 

Met die ervaring heb ik meegenomen dat ik ergens wilde werken waar dingen anders zijn - een omgeving waar je als medewerker geapprecieerd wordt. Tijdens mijn sollicitatieproces bij Yource zag ik de manier waarop mensen worden behandeld en gerespecteerd en dacht ik "hier wil ik een kans geven". Ik wilde ergens met een gezonde werkomgeving werken.

Interviewer: Dus de recruiter heeft de eerste goede indruk op jou gemaakt?

Amrita: Ja, zowel de recruiter als de infosessie met Harvey maakte een goede eerste indruk. Maar het begon bij het telefoongesprek met Siomara - ze was heel vriendelijk en liet me meteen thuis voelen. Yource was de laatste die me belde voor een baan en na dat gesprek heb ik de andere sollicitaties laten vallen. Ik wist gewoon "ik wil hier zijn."

Siomara communiceert snel en duidelijk, Harvey's infosessie was top, en tijdens mijn sollicitatiegesprek met Tiara en Guillermo luisterden ze echt naar me en stelden ze vragen. Het was een heel andere, positieve ervaring dan de toxische omgeving waar ik vandaan kwam.

Interviewer: Ah ja, het onderwerp van een toxische werkomgeving is inderdaad diep. Kun je daar wat meer over vertellen? 

Amrita: Ja, ik had er zoveel moeite mee. Ik dacht dat mijn leven voorbij was omdat ik jarenlang had opgebouwd in die toxische omgeving. Ik dacht "als ik nu hier weg ga, moet ik helemaal opnieuw beginnen - nieuw salaris, nieuwe carrière." Dus ik bleef er maar, tegen beter weten in. Mijn vrienden zeiden: "hoe ga je dit doen, een andere baan vinden?"

Maar toen kwam ik hier binnen en voelde ik me meteen thuis. Ik nam zelfs een lager salaris op de koop toe, want ik dacht "I don't care, als ik hier maar kan werken." En het is gebleken dat ik de juiste keuze heb gemaakt, want nu ben ik Projecttrainer en ik heb het volledig naar mijn zin.

Interviewer: Hoe was je traject bij Yource vanaf je binnenkwam als CXO? Hoe makkelijk/moeilijk was het om het werk op te pakken?

Amrita: We moesten eerst een test doen via de mail en ik vond die best uitdagend, maar op een leuke manier. Ik vond het sollicitatieproces mooi - het is niet 1-2-3 naar binnen komen, maar ook niet onmogelijk. Bij mijn vorige baan was het een eendaagse procedure.  

Hier krijgen mensen echt kansen en worden ze niet meteen afgewezen. Het is een doorlopend proces. De training van Melissa van Els was goed en daarom kan ik nu zelf ook trainen. En nadat je de training hebt gedaan, blijft de Trainer nog een week met je op de vloer - je wordt niet meteen voor de leeuwen gegooid.

Er is heel veel aandacht voor nieuwe medewerkers - je krijgt coaching, evaluatiegesprekken. Je wordt niet zomaar losgelaten en dat apprecieer ik enorm. 

Natuurlijk moet je zelf ook wilskracht hebben, de Trainer kan niet alles voor je doen. Maar dat ze de coaching en het materiaal op tijd geven, vind ik heel belangrijk. 

Interviewer: Wat is het leukste aan je werk als Trainer en wat vind je het meest uitdagend?

Amrita: Het leukste is dat ik van praten en uitleggen houd. Ik vind het heel leuk om nieuwe mensen te leren kennen en trots te zijn als ik zie dat hun kennis van mij komt. Tijdens de training mag ik helemaal mijn eigen ding doen - spelletjes, huiswerk geven, etc. Dat vind ik geweldig.

De uitdaging is om verschillende manieren te vinden om dingen uit te leggen, want niet iedereen leert op dezelfde manier. Als je iets uitlegt en 9 van de 10 personen snappen het, maar 1 niet, dan is het een uitdaging om het op een andere manier uit te leggen zodat die ene persoon het ook begrijpt.

Interviewer: Dankjewel. Tot slot, welke vaardigheden heeft dit werk je bijgebracht of versterkt?

Amrita: Ten eerste ben ik een grote lezer en het werk heeft me geholpen om mijn zinnen beter te formuleren en professioneler over te komen. 

Maar het grootste is dat ik veel minder stress ervaar dan op mijn vorige werk. Daar was ik zo uitgeput dat ik thuis de hele dag moest slapen. Hier is het zo vredig - ik heb de ondersteuning van mijn manager en collega's. Die rust neem ik ook mee naar huis, waardoor ik daar meer energie heb om andere dingen te doen.

Ik zeg altijd: als je 's ochtends wakker wordt met het gevoel van "oh god, hoe laat kan ik alweer naar huis?", dan moet je daar niet meer werken. Die misère heb ik hier niet meer. 

Het werk heeft me ook meer geduld gegeven, want met klanten moet je soms heel geduldig zijn. Als een klant zich minder fijn gedraagt, kan ik even een pauze nemen om het van me af te zetten. Maar daarna pak ik het weer op om het op te lossen. Het is een kalmere manier van werken.

Interviewer: Dankjewel, dit was een heel inspirerend interview!

Geïnspireerd door Amrita's transformatie van een toxische naar een bloeiende en ondersteunende werkomgeving? Overweeg dan zelf de stap te zetten naar een bedrijf waar jouw talenten en persoonlijke groei voorop staan. Bekijk de openstaande vacatures bij Yource en ontdek hoe jij jouw passie voor leren en ontwikkelen optimaal kunt inzetten, terwijl je jezelf blijft verrijken in een gezonde bedrijfscultuur. Wie weet krijg jij binnenkort de kans om, net als Amrita, tot volle bloei te komen op een werkplek waar jouw bijdrage echt gewaardeerd wordt.